فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل خان احمدی*، مهدی مکارم صفحات 11-44
    زمینه هدف

    نظر یه تاکید مضاعف مبانی ارزشی و آموزه‌های دین مبین اسلام از یک‌سو بر تیراندازی و از سوی دیگر بر رعایت اقدامات ایمنی به‌منظور اقدامات پیشگیرانه از شکل‌گیری حوادث در فرایند اجرای آموزش؛ نوشتار حاضر با هدف بررسی تاثیر شاخص‌های محیط بر شکل‌گیری حوادث میادین تیر سلاح‌های سبک صورت گرفته ‌است.

    روش

    در راستای جمع‌آوری و تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات از روش تحقیق آمیخته اکتشافی با دور رویکرد کیفی (مصاحبه) و کمی (تجزیه و تحلیل) استفاده گردید. جهت تعیین ارتباط بین شاخص‌ها، عامل و شکل‌گیری حوادث از روش والتزوباسل استفاده گردید که رتبه CVI 9/ تعیین گردید. پرسش‌نامه محقق ساخته در معرض قضاوت جامعه تحقیق 37 نفر از اساتید متعهد و مجرب گروه جنگ‌افزار دانشگاه که به‌صورت تمام‌شمار تعیین شده بود؛ قرار داده شد.

    یافته‌ها

    براساس تجزیه و تحلیل داده‌ها نظر به اینکه آلفای کرونباخ 947/0، میانگین شاخص‌ها 25/4 و سطح معناداری آزمون T کمتر از سطح خطای 05/ تعیین؛ که فرضیه تحقیق تایید گردید.

    نتایج

    براساس نتایج مستخرجه از تجزیه و تحلیل داده‌ها شاخص‌های «‌استاندارد نبودن مهمات مورد استفاده در میادین تیر» و« عدم کنترل عبور و مرور در مبادی ورودی میدان تیر» با رتبه 26/4 بیشترین تاثیر و گویه «محاسبه نکردن تاثیر عوامل جوی در تیراندازی» با رتبه 16/3 کمترین تاثیر را بر شکل‌گیری حوادث میادین تیر سبک دارند. در راستای نهادینه شدن فرهنگ ایمنی در مراکز آموزش و به حداقل رساندن حوادث احتمالی پیشنهادهای ارایه گردید

    کلیدواژگان: محیط، میدان تیر، حوادث، سلاح سبک
  • آمنه سپهوند، فرانک موسوی *، محمدجواد کرم افروز، سوسن لائی صفحات 45-71
    زمینه و هدف

    مسیولیت اجتماعی رهبری آموزشی در مدرسه خدمتی مستقیم به اجتماع در پاسخ به نیازهای جامعه است به عبارتی ایفای نقش اساسی در هدایت، تربیت و کنترل افراد جامعه است، پژوهش حاضر با هدف ارایه منشور مسیولیت اجتماعی رهبری آموزشی در مدرسه انجام شد.

    روش

    این پژوهش به روش کیفی با ماهیت اکتشافی و رویکردی پدیدارشناساسانه و نوع هدف کاربردی انجام شد. جامعه آماری شامل کارشناسان، مدیران آموزش و پرورش و مدیران مدارس در سال تحصیلی 1398-1399به صورت زن و مرد در استان‌های تهران، لرستان، کرمانشاه و خوزستان بود و نمونه‌گیری به روش گلوله‌برفی انجام شد. معیار کفایت تعداد مشارکت‌کنندگان، اشباع نظری بود و تعداد شرکت‌کنندگان به 14 نفررسید. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بود. داده‌ها به روش تحلیل محتوا بررسی شدند. برای اعتباربخشی از روش معیارهای قابل قبول بودن و قابلیت اعتماد استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش شامل40 مضمون فرعی، 242 مفهوم و 6 مضمون اصلی بود که در مجموع منشور مسیولیت اجتماعی رهبری آموزشی در مدرسه را تشکیل می‌دهند.

    نتیجه

    استفاده از منشور مسیولیت اجتماعی رهبری آموزشی در مدرسه به دست آمده در این پژوهش، در مدارس محیط‌های آموزشی موجب نهادینه شدن مسیولیت اجتماعی در فرهنگ عمومی شده و جامعه از منافع آن بهره‌مند خواهد شد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسانه، منشور، مسئولیت اجتماعی، رهبری آموزشی، مدرسه
  • مجمد مرادی مه جشتی *، مرتضی صوفی، حمید قاسمی صفحات 73-105
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل اثرگذار بر توسعه ورزش همگانی نیروی انتظامی از طریق ارتباطات بازاریابی یکپارچه در قالب یک مدل انجام گرفته است.

    روش

    روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی (کیفی_کمی) می‌باشد که در بخش کیفی از روش گرندد تیوری و در بخش کمی از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کیفی شامل تمامی اساتید مدیریت ورزشی و صاحب‌نظران حیطه ورزش‌های همگانی و نیروهای مسلح بودند که در نهایت 15 نفر پس از به حد اشباع رسیدن به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند و بخش کمی نیز شامل تمام کارکنان ناجا هستند که 324 نفر به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسش‌نامه محقق‌ساخته برگرفته از بخش کیفی بود که روایی صوری و سازه آن تایید و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ 93 درصد تعیین شد که پرسش‌نامه را تایید نمود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و ایموس ورژن 24 انجام گرفت.

    یافته‌ها

    در این پژوهش از 6 عامل شناسایی شده اثر‌گذار بر توسعه ورزش همگانی ناجا از طریق ارتباطات بازاریابی یکپارچه، 5 عامل اثر معناداری داشتند که اولویت‌بندی آنها به ترتیب شامل دیدگاه مدیران، زیرساخت‌های ورزشی، عوامل انگیزاننده، اهمیت ورزش و دیدگاه پرسنل ناجا می‌باشند و در نهایت عامل فرهنگی و اجتماعی با 4 درصد اثر معناداری را نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر، به مدیران ناجا پیشنهاد می‌شود بر اساس اولویت‌های مشخص شده، برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری لازم را جهت توسعه ورزش همگانی در میان پرسنل خود بکار گیرند.

    کلیدواژگان: ورزش همگانی، ارتباطات بازاریابی یکپارچه، نیروی انتظامی، توسعه
  • محمد عبدالرحیمی*، رضا عبدالرحمانی صفحات 107-146
    زمینه و هدف

    فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران برای نیل به اهداف عالی خود نیازمند جذب و تربیت نیروی انسانی آگاه و کارآمد است. هدف این مقاله، آشنا کردن علاقمندان به ورود و نیز کارکنان نیروی انتظامی با ویژگی‌های حرفه پلیسی، جذابیت‌ها و ناخوشایندی‌های آن و نیز معرفی مهارت‌های لازم برای انجام این شغل است.

    یافته‌ها

    در طی مراحل تحقیق، 9 ویژگی‌ شغلی، 12 ناخوشایندی‌ شغلی و 5 دسته مهارت‌ ضروری برای پلیس ایرانی به‌دست آمد که در قالب یک مدل نهایی ترسیم و ارایه شد.

    نتایج

    نتیجه اینکه بدون توجه افراد پلیس و سازمان به این ویژگی‌های نه‌گانه و کسب مهارت‌های پنج‌گانه، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به اهداف چشم‌انداز خود نمی‌رسد و لازم است در جهت تقویت و به‌روزرسانی برنامه‌های موجود، در زمینه‌های مذکور اقدام گردد.

    کلیدواژگان: پلیس، ویژگی های شغلی، مهارت های حرفه ای، ایرانی-اسلامی
  • سید حسن خلیلی حسین آبادی*، حسن کاویانی، زهره سعادت مند صفحات 147-182
    زمینه و هدف

    با عنایت به پیچیدگی جوامع امروزی وجرایم سازمان یافته‌، لزوم توجه پلیس به مقوله تخصصی‌شدن دانش های انتظامی واستفاده از الگوها و روش‌های اثربخش و انتقال یادگیری در اجرای ماموریت های سازمانی بسیار مهم است. هدف پژوهش حاضر شناسایی روش های تسهیل کننده فرآیند انتقال یادگیری با تاکید بر آموزش های مهارتی در پایوران نیروی انتظامی استان اصفهان است.

    روش

    روش پژوهش کیفی و از نوع مورد پژوهی و جامعه آماری آن شامل کلیه متخصصان آموزش نظامی و فرماندهان ناجا در استان اصفهان می باشد که تعداد 16 نفر از آن ها بر اساس روش هدفمند به‌عنوان نمونه انتخاب شدند که ملاک پایان نمونه گیری اشباع و کفایت نظری داده ها بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که جهت بررسی روایی یافته ها، از شیوه محتوایی و جهت بررسی پایایی داده ها، از بررسی میزان توافق بین کدگذاران استفاده شد. جهت تحلیل داده ها و شناسایی روش ها از سه مرحله کدگذاری باز[1]، کدگذاری محوری[1] و کدگذاری انتخابی[1] استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از دیدگاه متخصصان آموزش و فرماندهان ناجا، روش هایی موثر برای تسهیل و سرعت بخشیدن به فرآیند انتقال مهارت به محیط کار وجود دارد که شامل: روش های مربی‌گری؛ آموزش همتایان؛ محل کار شبیه‌سازی شده؛ یادگیری محل کار؛ یادگیری موقعیتی؛ بازسازی صحنه جرم؛ اجتماعات کاری؛ سناریوی آموزشی، یادگیری تجربی و یادگیری مستقل می‌باشد

    نتیجه‌گیری

    در صورتی که به این روش ها توجه کافی شود می‌توان شاهد تسهیل و سرعت بخشیدن به کاربست آموخته های مهارتی پایوران در موقعیت های واقعی بود. و می توان گفت در ساختار آموزشی ناجا بایستی انتقال یادگیری به‌صورت کاملا حرفه‌ای با توجه به رسته ها و مشاغل پلیسی صورت گرفته که در نتیجه آن مهارت محور شدن دانش پلیس در اجرای ماموریت ها می‌شود.

    کلیدواژگان: یادگیری، انتقال یادگیری، آموزش مهارتی، نیروی انتظامی، کارکنان ناجا
  • سعید شریفی رهنمو*، آیت الله فتحی، مجید شریفی رهنمو صفحات 183-210
    زمینه و هدف

    انگیزش و رغبت از لحاظ تربیتی نقطه شروع فعالیت‌ها را تشکیل می‌دهد اما مطلوب بودن یا نبودن آن متاثر از سبک های هویت و بهزیستی روان‌شناختی افراد نیز می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی انگیزش تحصیلی دانشجویان براساس سبک های هویت و بهزیستی روان‌شناختی انجام گرفت.

    روش

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 383 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد همدان به روش نمونه گیری در دسترس و از طریق کلاس های مجازی، به صورت آنلاین در پژوهش حاضر شرکت نموده و به پرسش‌نامه های (بهزیستی روان‌شناختی ریف(2002)، پرسش‌نامه سبک های هویتی برزونسکی (2000) و انگیزش تحصیلی والرند(2001) پاسخ دادند که برای به دست آوردن پایایی آن ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن ها به ترتیب در پرسش‌نامه های مذکور 92/0، 82/0 و 87/0 محاسبه گردید. این روش با توجه به محدودیت تردد هنگام جدی شدن خطر کرونا انتخاب شد. در ادامه جهت آزمون فرضیه ها از شاخص‌های آمار توصیفی و استنباطی نظیر؛ میانگین، درصد، آزمون کالموگرف-اسمیرنوف، آزمون رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس در محیط نرم افزار spss استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد؛ مولفه های سبک های هویت اطلاعاتی، سبک هویت هنجاری و سبک هویت تعهد با انگیزش تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. ولی بین مولفه سبک هویت سردرگم/ اجتنابی با انگیزش تحصیلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های بهزیستی روان‌شناختی با انگیزش تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین یافته ها تصریح نمودند؛ سبک های هویتی و بهزیستی روان‌شناختی قادر به پیش بینی انگیزش تحصیلی دانشجویان هستند.

    نتیجه گیری

    بنابراین جهت افزایش میزان بهزیستی روان‌شناختی دانشجویان می بایست در راستای تقویت نمودن متغیر تنظیم هیجانی اقدام کرده تا بهزیستی روان‌شناختی آن ها نیز افزایش یابد که چنین امری در سایه برنامه ریزی در جهت آموزش و تقویت تنظیم‌هیجانی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان در مدارس قبل از ورود به دانشگاه امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، سبک های هویت، بهزیستی روان شناختی، دانشجویان
|
  • Esmaeil Khanmohammadi*, Medhi Makarem Pages 11-44
    Background and Aim

    Considering a double emphasis on the value principles and teachings of the religion of Islam, on the one hand, on shooting and, on the other hand, on observing safety measures in order to prevent the formation of accidents in the process of education; The present article has been conducted with the aim of investigating the effect of environmental indicators on the formation of light weapons field accidents.

    Method

    In order to collect and analyze information, the exploratory mixed research method was used. To determine the relationship between indicators, factors and the formation of accidents, the Waltzobassel method was used, which was determined to be CVI / 9. A researcher-made questionnaire subject to the judgment of the research community, which was determined as a total of 37; Was placed.

    Findings

    Based on the results of data analysis, considering that Cronbach's alpha is 0.947, the mean of the indicators is 4.25 and the significance level of the T test is less than the error level of 0.05; The research hypothesis was confirmed.

    Results

    The results of the test extracted from the analysis of the index data of individuals "non-standard ammunition used in shooting ranges" and "lack of traffic control at the entry points of shooting range" with a rank of 4.26 with the highest effect and expressive "not calculating the atmospheric activity factor in Shooting "with a rank of 3.16 have the least impact on the formation of light arc field accidents. Suggestions were made in order to institutionalize the culture of protection in training centers and to minimize possible accidents.

    Keywords: Environment, shooting range, accidents, light weapons
  • Ameneh Sepahvand, Franak Mousavi*, M.javad karamafrooz, Susan Laay Pages 45-71
    Background and Aim

    The aim of this study was to present the social responsibility of educational leadership in school

    Method

    This research was conducted in a qualitative manner with an exploratory nature and a phenomenological approach and the type of applied goal. The statistical population was experts and managers of education and school principals in the academic year 1399-1398 in the form of men and women in the provinces of Tehran, Lorestan, Kermanshah and Khuzestan. Sampling was performed by optimal sampling method. The adequacy criterion for the number of participants was theoretical saturation and the number of participants reached 14%. The research tool was a semi-structured interview. Data were analyzed by content analysis. Acceptability and reliability criteria were used for validation.

    Findings

    The research findings are 38 sun-themes and 244 concepts that together constitute the Charter of Social Responsibility of school principals.

    Conclusion

    The use of the Charter of Social Responsibility of educational leadership in school obtained in this study, in schools of educational environments causes the institutionalization of social responsibility in public culture and society will benefit from its benefits.

    Keywords: Phenomenological, Charter, Social Responsibility, Educational Leader
  • Mohammad Moradi*, Morteza Rezaei Sufi, Hamid Ghasemi Pages 73-105
    Background and Aim

    The present study aimed to identify the factors affecting the development of public sports of law enforcement through integrated marketing communications in the form of a model.

    Method

    The research method is exploratory mixed (qualitative-quantitative) which in the qualitative part of the grounded theory method and in the quantitative part of the structural equation analysis method was used. The statistical population in the qualitative section included all professors of sports management and experts in the field of public sports and the armed forces. Finally, 15 people were selected as a statistical sample after reaching saturation, and a small section includes all NAJA staff, 324 people. Statistical sample titles were selected. The research instrument in the qualitative part included a semi-structured interview and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was taken from the qualitative part. Data analysis was performed using SPSS software and Emus version 24.

    Results

    In this study, out of 6 identified factors affecting the development of NAJA public sports through integrated marketing communications, 5 factors had a significant effect, which prioritized the views of managers, sports infrastructure, motivating factors, the importance of sports and the views of NAJA personnel, respectively. And finally the cultural and social factor with 4% had no significant effect.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, NAJA managers are recommended to use the necessary planning and investment to develop public sports among their personnel based on the identified priorities.

    Keywords: Public sports, integrated marketing communications, lawenforcement, development
  • Mohammad Abdolrahimi *, Reza Abdolrahmani Pages 107-146
    Background and Aim

    In order to achieve its high goals, the police force organization needs to attract and trained knowledgeable and efficient human resources. The purpose of this article is to acquaint those interested in entering as well as personnel with the characteristics of the police profession, its attractions and inconveniences, as well as to introduce the necessary skills to do this job.

    Methodology

    The method of this qualitative research is content analysis. Participants in the study included all employed staff and students studying at Amin Police University in 1399. Purposeful sampling was performed by considering the variety of age, service history, rank, position, level of education and field. Data were collected through semi-structured in-depth interviews. Interviews were conducted with 20 participants in the form of 10 questions until theoretical saturation was achieved. The basic themes were used to determine the organizing themes and extract the comprehensive themes, and finally the network of themes was drawn and the final model was designed.

    Results

    During the research stages, 9 job characteristics, 12 job unpleasantness and 5 categories of skills for the Iranian police were obtained, which were drawn and presented in the form of a final model.

    Conclusion

    Without paying attention to these nine characteristics and acquisition of five categories of skills, the police force organization will not achieve its goals and it is necessary to strengthen and update existing programs in these areas

    Keywords: Police, Job Characteristics, Professional Skills, Iranian-moslem
  • Hassan Khalili Hosseinabadi*, Hassan Kaviani, Zohreh Saadatmand, Mohammad Ahmadabadi Pages 147-182
    Background and Aim

    The aim of this study was to identify methods that facilitate the process of learning transfer with emphasis on skill training in police officers of Isfahan province. The aim is to create ways to learn specialized skills in carrying out organizational missions.

    Method

    Qualitative research method and case study and its statistical population includes all military training specialists and NAJA commanders in Isfahan province, 16 of whom were selected as a sample based on the purposeful method, which is the criterion for end sampling. Saturation and theoretical adequacy of data. The data collection tool was semi-structured interview method which was used to check the validity of the findings, content method and to check the reliability of the data, the agreement between the coders was used. Three steps of open coding, axial coding and selective coding were used to analyze the data and identify the methods.

    Results

    The results showed that from the perspective of training experts and NAJA commanders, there are effective methods to facilitate and accelerate the process of transferring skills to the workplace, which include: coaching methods; Peer training; Simulated workplace; Workplace learning; Situational learning; Crime scene reconstruction; Working communities; Educational scenario is experiential learning and independent learning

    Conclusion

    If enough attention is paid to these methods, we can see the facilitation and acceleration of the application of Payvaran's skills learned in real situations. And it can be said that in the educational structure of NAJA, the transfer of learning should be done in a completely professional manner according to the disciplines and occupations of the police, as a result of which the skills of the police should be focused on the execution of missions.

    Keywords: learning transfer, skill training, law enforcement
  • saeid sharifirahnmo *, ayat fathi, majid sharifi rahnamo Pages 183-210
    Background and Aim

    Motivation and desire in terms of education is the starting point of activities, but whether it is desirable or not is also affected by identity styles and psychological well-being of individuals. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting students' academic motivation based on identity styles and psychological well-being.

    Method

    In this descriptive-correlational study, 383 undergraduate students of Hamadan Azad University participated in the present study online through available sampling method and through virtual classes and were given questionnaires (Reef Psychological Welfare (2002), Brzonsky (2000) Identity Styles Questionnaire and Walland (2001) Academic Motivation Questionnaire answered that Cronbach's alpha coefficient was used to obtain their reliability, the values ​​of which were 0.92, 0.82 and 87, respectively. This method was selected according to the traffic restriction when the corona risk became serious.Then to test the hypotheses from descriptive and inferential statistical indicators such as mean, percentage, Kalmogorov-Smirnov test, multiple regression test and analysis of variance in SPSS software environment is used.

    Results

    The results showed; The components of information identity styles, normative identity style and commitment identity style have a positive and significant relationship with students' academic motivation. But there is a significant negative relationship between the component of confused / avoidant identity style and academic motivation. There is also a positive and significant relationship between the components of psychological well-being and academic motivation. The findings therefore clarified; Identity and psychological well-being styles are able to predict students' academic motivation.

    Conclusion

    Therefore, in order to increase the psychological well-being of students, we should take action to strengthen the emotional regulation variable to increase their psychological well-being, which is in the shadow of planning to teach and strengthen students' emotional regulation and academic motivation in previous schools. It will be possible to enter the university.

    Keywords: Academic Motivation, Identity Styles, Psychological Welfare, Students